Online marketing en een horlogemerk – deel 1

Combineer een paar slimme koppen met een passie voor horloges, een vernieuwend idee en een flinke ondernemersdrive. Twee goede vrienden, allebei gek van horloges, kwamen achter een nog niet ingevulde niche binnen horlogeland. Ze merkten dat voor een aantal specifieke doelgroepen de noodzaak bestaat voor een horloge met een unieke feature. Na wat avondjes brainstormen en de ideeën op een rijtje zetten, waren een businessmodel en een nieuw merk ontstaan: DR.W. Maar hoe ga je nou online marketing inzetten om dit tot een succes te maken?

Online marketing strategie – het begin

Een eigen bedrijf beginnen is redelijk eenvoudig. Je gaat naar de Kamer van Koophandel, je schrijft je in en voilà: je bedrijf is een feit. Maar daarna begint ‘het echte werk’. Hoe zet je je product in de markt? Hoe onderscheid je je van de concurrentie? Hoe kom je onder de aandacht? Welke kanalen zet je in? En misschien nog wel belangrijker: waar begin je? Om de heren van DR.W. op weg te helpen, besloot ik mijn marketingexpertise met ze te delen. Resultaat was een inspirerende avond waarin zij enthousiast werden over de online marketingmogelijkheden voor hun merk en ik (nog) enthousiast(er) over hun horloge.

In dit tweedelige artikel een overzicht van de eerste adviezen die ik heb gegeven en de eerste stappen die zijn gezet. Ik heb dit opgedeeld in 7 concrete stappen. Wellicht handig voor wanneer je zelf een eigen bedrijf aan het opzetten bent, of wilt opzetten.

Stap 1: Website opzetten
De eerste stap was niet zozeer een tip mijnerzijds, maar eerder een zeer wijd openstaande deur. Ieder bedrijf heeft natuurlijk een website nodig en het lijkt me anno 2017 overbodig om uit te leggen waarom. Wat wél belangrijk is om te vermelden, is hoe je de site gaat inrichten en welke marketingmogelijkheden je uit je website kunt halen.

Ten eerste het bouwen van de website. Heb je geen ervaring met het bouwen van een website, maar je hebt ook geen budget om hier iemand voor in te huren? Geen nood. Er zijn voldoende gratis mogelijkheden om op eenvoudige wijze een website op te zetten. De meeste bekende mogelijkheden zijn: Joomla!, Drupal en WordPress. Mijn persoonlijke voorkeur is WordPress. Je meldt je aan, je kiest een standaard template en binnen no-time heb je een simpele site staan. Daarnaast kun je bij WordPress ontelbaar plugins installeren waarmee je de functionaliteiten van je website kunt uitbreiden. Zo zijn er plugins voor het bijhouden van bezoekersstatistieken, voor het inbouwen van een webshop, voor het koppelen van je social media kanalen en nog veel meer. Bovendien kun je een WordPress-website eenvoudig aan bestaande marketingtools koppelen, zoals de e-mailmarketingtool MailChimp.

Ten tweede de inrichting. Voor websites wordt altijd de ‘vijf-seconden-regel’ aangehouden. Dit betekent dat het voor een bezoeker binnen vijf-seconden duidelijk moet zijn wie je bent, wat je doet/aanbiedt en wat de bezoeker op jouw website kan doen. Lukt het je niet om dit binnen vijf seconden uit te leggen, verlies je de aandacht van de bezoeker en ben je ze kwijt. Daarnaast is het belangrijk om je website zo simpel mogelijk te houden en duidelijk uit te leggen wat je wilt dat een bezoeker doet. “Consumenten houden van keuze, maar willen niet hoeven te kiezen”. Hier moet je ze dus bij helpen. Wanneer je bijvoorbeeld wilt dat een bezoeker vanaf de homepage een bepaalde handeling uitvoert, zorg er dan voor dat je dit heel duidelijk laat blijken. Wil je dat ze, nadat ze je salespitch hebben gelezen, naar de webshop gaan, plaats dan onder de salespitch een hele duidelijke button met bijvoorbeeld “GA NAAR WEBSHOP”.

Ten derde de strategie. Wat ik bedrijven altijd adviseer: laat je website het centrum van je marketing zijn. Dit betekent dat je via alle marketingkanalen altijd doorverwijst naar de website. Wanneer je bijvoorbeeld flyers of posters drukt, zet hier je URL op. Wanneer je social media inzet, link altijd door naar je website. Wanneer je een winactie hebt, laat mensen altijd via je website deelnemen. Op je website leg je uit wie je bent, op je website verkoop je je product of dienst, op je website kunnen mensen zich voor je e-mailbestand inschrijven, op je website kunnen mensen contact met je opnemen. Zorg er dus voor dat mensen naar je website worden geleid. Daarbij kun je door een simpel stukje code op je site te installeren websitebezoekers weer ‘targeten’ met advertenties op social media. Zowel LinkedIn als Facebook bieden deze mogelijkheid aan – zie stap 5 in deel 2 van dit blogartikel.marketing automation

Stap 2: Facebookpagina aanmaken
Je hebt een nieuw merk dat nog onbekend is en je wilt binnen korte tijd naamsbekendheid genereren, welk marketingkanaal zet je in? Juist: social media! Dit klinkt misschien als een open deur, maar welk social media platform ga je precies inzetten? Dat is afhankelijk van een aantal factoren: welk product of dienst bied je aan, wie is je doelgroep en wat is je marketingbudget. Voor DR.W. bleek Facebook het ideale kanaal om in te zetten. Niet alleen is het met 10,4 miljoen unieke gebruikers in Nederland (waarvan maar liefst 7,5 miljoen het dagelijks gebruikt) het meeste populaire social media platform na WhatsApp. Tevens biedt het uitstekende advertentiemogelijkheden voor ieder bedrijf. Zo kun je via Facebook een zeer specifieke doelgroep bereiken met behulp van de uitgebreide targetingopties. Zo kun je segmenteren op standaard kenmerken zoals leeftijd, geslacht, nationaliteit en woonplaats. Maar ook op specifiekere eigenschappen zoals opleiding, functietitel, wanneer iemand is afgestudeerd en zelfs op interesses. Daarnaast zijn de advertentiekosten op Facebook nog steeds erg laag, wat buitengewoon belangrijk is voor een startend bedrijf met een beperkt marketingbudget.

Wil je meer lezen over de advertentiemogelijkheden op Facebook?

MEER OVER FACEBOOK ADS

Stap 3: Instagramaccount aanmaken
Wie aan horloges denkt, denkt aan mode en lifestyle. En bij mode en lifestyle hoort een bepaald gevoel, een bepaalde emotie. Gevoel en emoties kunnen het beste over worden gebracht door middel van foto’s. En daarom is het voor DR.W. belangrijk om naast Facebook ook een eigen Instagramaccount te hebben. Op dit account worden alleen maar toffe foto’s geplaatst, passend bij het merk en de doelgroep. Het grote voordeel van Instagram is dat het te koppelen is aan Facebook. Wanneer je op Instagram een foto upload, kun je de optie aanvinken dat deze ook automatisch op Facebook wordt gezet. Andersom is het ook mogelijk om Facebookadvertenties in Instagram voorbij te laten komen. Ideaal voor crossmediale advertentiecampagnes.

Stap 4: Contentkalender opstellen
Oké, we hebben social media accounts, maar nu? Wat gaan we daar posten, hoe vaak gaan we dit doen en wat is het doel hiervan? Dit zijn vragen waar veel beginnende bedrijven mee kampen. Het is belangrijk om als eerste te bepalen wat je wilt bereiken met je aanwezigheid op social media. Wil je bijvoorbeeld mensen informeren over je product/dienst, wil je keihard verkopen, of wil je mensen simpelweg entertainen? Het is allemaal mogelijk, maar het is wel belangrijk om dit eerst te bepalen. Daarop baseer je namelijk wat je gaat posten en welke tone-of-voice je gaat gebruiken. Vervolgens is het voor jezelf handig om een aantal thema’s te bepalen. Deze thema’s laat je met een zekere regelmaat terugkeren en helpen je de posts te creëren. Denk voor een horlogemerk bijvoorbeeld aan de volgende thema’s: ‘horloges en mode’, ‘de historie van horloges’ en ‘de eigen producten’. Tot slot is het raadzaam om een contentkalender op te stellen. In deze kalender bepaal je via welk kanaal, op welke dag en op welk tijdstip je wat publiceert. Het mooie aan de contentkalender: je kunt al je kanalen hierin integreren. Dus van social media tot e-mail en van blog tot persbericht. Door met een contentkalender te werken, vermijd je de momenten dat je last-minute nog iets moet bedenken. Je kunt op een eenvoudige manier vooruitwerken waardoor je andere werkzaamheden niet in het gedrang komen.

Volgende week meer
Vond je het interessant om dit te lezen en wil je weten wat de overige stappen zijn? Houd dan de website en social media in de gaten. Volgende week verschijnt deel 2 van dit artikel! En kijk in de tussentijd gerust even op de website en Facebookpagina van DR.W.!!

Vond je dit interessant? Meld je dan aan voor onze maillijst en ontvang meer interessante artikelen.

IK WIL ME AANMELDEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *