Online marketing en een horlogemerk – deel 2

Een online marketing strategie in 7 stappen. Hoe pak je als nieuw bedrijf je online marketing aan? Ik gaf het nieuwe horlogemerk DR.W. een paar adviezen.

Online marketing strategie in 7 stappen

Vorige week schreven we over de eerste online marketing stapjes van het nieuwe horlogemerk DR.W. Twee goede vrienden, allebei gek van horloges, die een horloge op de markt gaan brengen met een unieke feature. Vanuit Messcherp Marketing heb ik hen geadviseerd op het gebied van online marketing. In dit tweedelige artikel een overzicht van de adviezen die ik heb gegeven, opgedeeld in 7 concrete stappen. In het eerste deel beschreven we de eerste vier stappen: website, Facebook, Instagram en contentkalender. In dit tweede deel beschrijf ik stap 5 tot en met 7.

LEES DEEL 1 VAN DIT ARTIKEL

Stap 5: Facebookpixel installeren
In deel 1 van dit artikel had ik al geschreven over de advertentiemogelijkheden van Facebook. De meest interessante eigenschap van adverteren op Facebook zit hem waarschijnlijk in de Facebookpixel. De Facebookpixel is een stukje code dat je op je website installeert, wat op de achtergrond informatie verzameld over de bezoekers van jouw website. Specifieker nog: de bezoekers van jouw website met een Facebookprofiel. Je kent het wel: je hebt op de website van Zalando gezocht naar die gave rode Nike sneakers. Je bent op de productpagina geweest, maar hebt ze, om welke reden dan ook, nog niet gekocht. Vervolgens ga je naar Facebook en daar zie je ze weer! De komende dagen krijg je regelmatig een advertentie te zien waarin Zalando jou die toffe sneakers aanbiedt. Dit principe van adverteren heet ‘retargeting’ en het is de meest effectieve en gerichte manier van online adverteren. Via voorgenoemde pixel is het mogelijk om retargetingcampagnes op Facebook te draaien.

Maar er is nog een interessante eigenschap aan deze pixel. Facebook biedt namelijk de optie om een zogenaamde ‘look-a-like audience’ op te stellen. Een ‘look-a-like audience’ is een groep Facebookgebruikers die heel erg lijkt op een vooraf bepaalde doelgroep. Facebook bekijkt alle eigenschappen van deze doelgroep (van demografie, tot interesses en gedrag), maakt daar een soort van gemiddelde van en zoekt andere Facebookgebruikers die hier veel op lijken. Je wilt dus eigenlijk een ‘look-a-like audience’ maken van mensen met interesse in jouw product. En welke doelgroep heeft (in theorie) de meeste interesse in jouw product? Juist, bezoekers van je website. En met behulp van de Facebookpixel kun je hier dus informatie over verzamelen. Onnodig om te vermelden dat des te meer bezoekers je hebt gehad, des te betrouwbaarder de ‘look-a-like audience’ is.

Nog een groot voordeel van de Facebookpixel: je kunt er conversie-geoptimaliseerde advertenties mee draaien. “Wat houdt dat nou weer in?” hoor ik je denken. Oké, bij het begin beginnen. Een conversie is wanneer iemand een bepaalde actie uitvoert die jij van tevoren hebt bepaald. Bijvoorbeeld: iemand klikt op een link in een Facebookpost en gaat daarmee naar je website. Maar DR.W. verkoopt straks een product, dus hebben we liever een hardere conversie: iemand klikt op de advertentie, gaat daarmee naar de productpagina en koopt vervolgens een horloge. Door middel van de pixel kan Facebook nagaan of iemand daadwerkelijk het horloge heeft gekocht. Je stelt dan in dat de advertentie doorlinkt naar de productpagina en de conversie is wanneer iemand op de bedankpagina (na het afrekenen) komt. Door op Facebook de advertentie als conversie-advertentie aan te maken, zorgt Facebook er automatisch voor dat de advertentie wordt getoond aan mensen die meer waarschijnlijk zijn om de conversie uit te voeren. In eerste instantie doet Facebook dit op zijn eigen gegevens over de Facebookgebruikers en is voor ons dus onbekend hoe dit precies in zijn werk gaat. Maar zodra de advertentie voldoende conversie behaalt, worden de gegevens van die profielen gebruikt om de juiste mensen, binnen jouw vooraf bepaalde doelgroep, te targeten. Over efficiëntie gesproken!marketing automationStap 6: E-mailmarketing
Van alle online marketingmiddelen heeft e-mailmarketing, mits goed ingezet, nog steeds de hoogste ROI. Het is hiermee in potentie het meeste effectieve middel van de online marketingmix. “Hoe kan een digitale nieuwsbrief nou de hoogste ROI hebben?” Nou, e-mailmarketing is meer dan alleen het versturen van een digitale nieuwsbrief. E-mailmarketing stelt je namelijk in staat om een ontvanger op een persoonlijke manier en het juiste moment van relevante informatie te voorzien.

Denk je in: je verkoopt horloges en van een potentiële klant weet je dat het een man is, dat hij Tim heet en dat hij op 15 mei jarig is. Je kunt hem dus op 15 mei een e-mailing toesturen: “Beste Tim, omdat jij vandaag jarig bent, ontvang je van ons een cadeau. Met de kortingscode hieronder krijg jij eenmalig 10% korting op ons nieuwste herenhorloge.” Wat zo mooi is aan dit voorbeeld: dit kan allemaal volledig automatisch door middel van ‘marketing automation’! ‘Marketing automation’ is niets anders dan automatisch gegenereerde e-mails. Als verzender hoef je het proces slechts één keer in te richten en daarna verloopt alles volledig automatisch. CoolCat behaalde zo ooit een omzetstijging van maar liefst 208 procent met slechts één campagne!

Kortom: het kan voor DR.W. zeer interessant zijn om e-mailmarketing in te gaan zetten. Ik heb hen daarom geadviseerd om een MailChimp-account aan te maken. MailChimp is een zogenoemde E-mail Service Provider (ESP), een programma waarmee je mailings naar een grote groep e-mailadressen kunt versturen. De look & feel van de e-mails kun je helemaal zelf instellen waardoor het zeer professioneel overkomt. Tot een zeker aantal ontvangers is MailChimp gratis en het is een van de weinige (zo niet de enige) programma’s die ‘marketing automation’ in de gratis versie beschikbaar heeft gesteld. Belangrijk is om vervolgens een strategie te hebben voor de e-mailmarketing. Bij DR.W. is dit eerst informatie verzenden over de voortgang van het bedrijf en het horloge, en het verkrijgen van e-mailadressen van geïnteresseerden. Pas later, wanneer de Kickstartercampagne daadwerkelijk gaat lopen, kan het worden ingezet voor commerciële doeleinden.

Meer weten over marketing automation en de campagne van CoolCat?

LEES MEER

Stap 7: Customer journey bepalen
De uitdaging bij de marketing van DR.W. ligt hem voornamelijk in het feit dat er nog geen horloge is. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het ontwerp en daarna kan een prototype worden besteld. Op basis van het prototype wordt het horloge vervolgens gefinetuned. Wanneer dat is gedaan, moet de funding voor daadwerkelijke productie via een Kickstartercampagne worden vergaard. De verwachting is dat in het eerste kwartaal van 2018 de Kickstartercampagne live zal gaan.

Om voor DR.W. tot een goede contentplanning te komen, hebben we een soort van omgekeerde customer journey opgesteld. Een customer journey is een samenvatting of visuele weergave van de reis die een klant aflegt. Van het eerste moment dat de klant met een bedrijf of merk in contact komt, tot het moment dat hij daadwerkelijk klant is geworden en nazorg krijgt. Waarom doe je dit? Via de customer journey krijg je inzicht in de wensen en behoeften die je klanten op bepaalde momenten hebben. Hier kun je vervolgens slim op inspelen door op het juiste moment, de juiste boodschap via het juiste middel te communiceren.

Wil je meer weten over de customer journey?

OVER DE CUSTOMER JOURNEY LEZEN

Voor DR.W. is op dit moment het hoogtepunt van de marketing gericht op de Kickstartercampagne. Alles wordt in werking gezet om de Kickstartercampagne tot een succes te maken. We hebben daarom ditmaal de customer journey omgekeerd en vanaf dát moment teruggerekend. Wat zijn de highlights die we tot die tijd te melden hebben en wanneer kunnen ze worden vermeld? Waarbij het belangrijk is dat we de aandacht van het publiek niet verliezen. Er moet dus niet al te veel tijd tussen de verschillende highlights zitten. Vervolgens hebben we gekeken naar de boodschap die op ieder moment moet worden uitgezonden en welk kanaal het meest geschikt is. En op deze manier zijn we tot een goede contentplanning gekomen.

Geïnteresseerd in het horloge?
Heb ik je interesse voor het unieke en vernieuwende horloge gewekt? Houd dan de websites en social media van zowel DR.W. als Messcherp Marketing in de gaten. Zodra de Kickstart van DR.W. begint, stellen we je op de hoogte.

Vond je dit interessant? Meld je dan aan voor onze maillijst en ontvang meer interessante artikelen.

IK WIL ME AANMELDEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *