Error 404 en online marketing
De pagina die u zocht, bestaat niet.
Maar laat me u ondertussen iets vertellen over error 404 en online marketing en het belang van een goede 404 pagina.
Vervelend voor bezoekers
Error 404 is een foutmelding die aangeeft dat een bepaalde webpagina niet bestaat. Een bezoeker krijgt deze foutmelding wanneer een link niet werkt of wanneer hij een url intoetst die niet bestaat. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer u een pagina verwijdert, maar vanuit een nieuwsbericht nog steeds naar die pagina verwijst.
Een 404 foutmelding krijgen is erg vervelend en wanneer een bezoeker niet goed wordt geholpen, haakt deze vaak af. Het gevolg is dat u een potentiële klant mis bent gelopen, terwijl dit niet nodig was geweest. Zonder een beetje hulp is het vrijwel onmogelijk om te voorkomen dat een bezoeker ooit eens tegen een 404 pagina aanloopt. Wat u wél eenvoudig kunt doen, is de bezoeker op zo’n moment een handje helpen. Creëer bijvoorbeeld een 404 pagina met een uitgebreide zoekfunctie, of geef de bezoeker een aantal suggesties om op uw website verder te surfen.
Slecht voor uw vindbaarheid
Naast dat ze vervelend zijn, zijn 404 foutmeldingen ook nog eens slecht voor uw Google-ranking. Zodra Google tegen een 404 pagina aanloopt, kan hij dat deel van uw website niet verder indexeren. Met als gevolg dat uw website daalt in de zoekresultaten. Wanneer u dus inzet op een SEO-strategie, hebben deze errors een enorm negatief effect.
Oplossing
Via Google Search Console kunt u zien of uw website dode links heeft. Google Search Console is een gratis online tool waarmee u uw website bij Google kunt aanmelden en uw site kunt analyseren. Binnen Google Search Console gaat u naar ‘Crawlen – Crawlfouten’ om een overzicht van dode links te krijgen.
Vervolgens kunt u voor iedere dode link afzonderlijk een redirect aanmaken. De redirect zorgt ervoor dat een bezoeker voortaan naar de door u ingestelde url wordt doorverwezen. Op die manier ben u de bezoeker niet kwijt en komt hij toch nog bij de informatie waar hij naar gezocht had. Gebruikt u WordPress en heeft u de Yoast plugin geïnstalleerd, dan kunt u via die plugin redirects instellen.
Tot slot is het zaak dat u uw 404 pagina inricht. Bij WordPress kunt u dit bijvoorbeeld doen via de 404page plugin. Met deze plugin kunt u een bestaande pagina binnen uw website selecteren als 404 pagina. Een andere oplossing hiervoor is de 404 to 301 plugin. U bent dan in één klap van alle dode links af.
Waar was u nou naar op zoek?
Ik hoop dat ik u iets heb kunnen leren over Error 404 en online marketing. Maar waar wilde u nou naartoe? Gebruik onze zoekfunctie bovenaan de website, of ga via onderstaande button naar onze homepage.